Site icon Kościan na sygnale

Czekolada wylała się na autostradzie A2

Na 226. kilometrze autostrady A2, na odcinku pomiędzy Słupcą a Wrześnią, przewróciła się cysterna, a czekolada wylała się na drogę.

O 4.30 rano cysterna przewożąca płynną mleczną czekoladę przewróciła się i zablokowała pasy jezdni w obu kierunkach. Kierowca jadący cysterną z płynną czekoladą w pewnym momencie stracił panowanie nad pojazdem i zjechał na bariery energochłonne rozdzielające pasy ruchu. Do zdarzenia doszło na odcinku między Wrześnią a Słupcą, w miejscowości Graboszewo. W cysternie znajdowała się ciepła, płynna czekolada, która wylała się i zastygła na powierzchni.



Dwanaście ton czekolady wypłynęło na jezdnię i utworzyło kilku centymetrową warstwę. Strażacy muszę pozbyć się zastygniętej czekolady z jezdni. Następnie do akcji będzie musiał przystąpić dźwig, który uniesie przewróconą na bok ciężarówkę.

To jak usunąć czekoladę z asfaltu strażacy konsultowali z producentem słodyczy. W wyniku rozmów uzgodnili, że potrzebne są myjki z ciepłą wodą pod ciśnieniem, ale to trochę potrwa. Strażacy mówią, że zastygająca czekolada jest gorsza niż śnieg. Najgorsze, że kierowcy nie zważając na wypadek i wyciek z cysterny postanowili jechać dalej. W ten sposób rozjechali warstwę czekolady na dobre kilka kilometrów, przez co usuwanie potrwa trochę dłużej.

Kierowca cysterny z prawdopodobnie złamaną rękę, trafił do szpitala.

Utrudnienia potrwają jeszcze kilka godzin. Policja przewiduje, że oczyszczanie jezdni z czekolady może potrwać nawet do godz. 13:00. Kierowcy korzystają z objazdu drogą krajową nr 92 ale i tam powstają duże korki.



Źródło: TwojaSłupca.pl

Exit mobile version